Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 03-04-2024, Vergadering Informatie in de Raad 03-04-2024
Met elkaar in debat zijn
  • H.J. (Rik) van Hardeveld - CDA
  • R.M. (Roy) Bruins - ChristenUnie
  • J.C.A. (John) van Loon - 50PLUS
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

F Voortgang aanpassingen werkomgeving gemeentehuis


A.M. Martens - Voorzitter

Dan gaan we over naar de laatste raadsinformatiebrief. Dit betreft de voortgang van de aanpassingen aan de werkomgeving van de gemeente Huis. Aan wie mag ik het woord geven? De heer Van Hardeveld, wellicht?

H.J. (Rik) van Hardeveld - CDA

Ja, dank u. Wij vinden de overschrijding waar het hier over gaat – 1,5 miljoen in plaats van 1 miljoen – niet kinderachtig. En dat roept de vraag op: in hoeverre is overwogen om het programma van eisen te vereenvoudigen om zo de kostenoverschrijding te beperken? In een Oudhollands gezegde: 'de tering naar de nering zetten'. Dank u wel.

H.B. Prakke - Hugo)

Dank voor de vragen. Laat ik de heer Van Hardeveld geruststellen: we hebben zeker nagekeken wat wel goed is. Het is ook goed om even te beseffen dat wij ooit die 1 miljoen hebben genoemd. Ik heb niet kunnen achterhalen hoe we aan dat bedrag zijn gekomen. Laat ik heel eerlijk zijn: we hebben ooit in de meerjarige investeringsplanning (MIP) 1 miljoen opgenomen vanuit het idee: "We moeten iets met het gemeentehuis doen. Wat hebben we ongeveer nodig? 1 miljoen." Dat was in 2021, dus dat heeft ook meegespeeld. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om naar het programma van eisen te kijken. Wat kunnen we inderdaad slimmer doen en wat hoeven we niet te doen? Maar het is ook zo dat we de keuze hebben gemaakt dat dit iets is wat je voor de komende 30, 40 jaar gaat doen. Dus laten we nu niet bezuinigen op dingen die we kunnen doen met onderhoud of met verduurzaming. Laten we die alsjeblieft nu wel gewoon goed doen. En dan is er nog het feit dat de helft van de overschrijding simpelweg te wijten is aan de prijsontwikkeling. Helaas kunnen we daar niet heel veel aan veranderen. Dat is, denk ik, even de verschillende onderbouwingen van die stijging.

H.J. (Rik) van Hardeveld - CDA

Ja, dank u, dat bedrag stond er kennelijk eenmaal. Nou ja, dat is dan een gegeven. Daar kun je van alles van vinden, maar dat is het bedrag waarmee we het moeten doen. Bij mij thuis werkt het zo: als ik een verbouwing moet doen, dan heb ik daar een bepaald budget voor. En als blijkt dat we dat dik gaan overschrijden, dan zullen we onze wensen wat moeten aanpassen. En waarom zou dat hier bij de gemeente anders moeten werken?

H.B. Prakke - Hugo)

En dat werkt hier niet anders. Dus wat we ook hebben gedaan, we hebben niet om extra geld aan uw Raad gevraagd. We hebben gewoon gezien dat we het binnen de andere investeringen kunnen opvangen. Dat is wat ik thuis ook doe. Als ik ergens een overschrijding heb, dan stel ik iets anders uit of pak ik het anders aan. Dat is wat we hier ook doen. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om dit project gewoon goed te doen en het voor al die jaren te waarborgen. We hebben ruimte gecreëerd zodat we het ook binnen de huidige begroting kunnen passen. Dat is het antwoord.

R.M. (Roy) Bruins - ChristenUnie

Ja, dank u, voorzitter. Mijn vragen liggen natuurlijk aardig in de lijn van die van de heer Van Harreveld. In december hebben wij met stoom en kokend water dit budget naar voren gehaald naar aanleiding van de prachtige tekeningen die er lagen. En nu, ineens drie maanden later, is er blijkbaar bijna 5 ton extra nodig. Dan vraag ik me toch echt af in hoeverre er in het voorbereidingstraject daadwerkelijk een begroting is gemaakt, want daar geloof ik namelijk geen snars van. En als ik dan zie dat er zomaar 5 ton aan wordt toegevoegd en dat dit binnen de begroting wordt opgevangen door keuzes te maken, dan heb ik daar mijn twijfels bij. Volgens mij ligt het budgetrecht bij de raad, dus op het moment dat u een andere keuze wilt maken, had dat via de raad moeten gaan en niet via een raadsinformatiebrief. Dus ik ben erg benieuwd naar uw mening daarover.

H.B. Prakke - Hugo)

Ja, dank u, ik was even aan het kijken, voor zover ik weet. In ieder geval, wat we ooit voor die 1 miljoen hebben bepaald, dat dateert al vanaf 2021. Ik kijk even naar de mogelijkheid voor integrale toegang, maar ik denk dat hij daarmee doelt op iets dat ik niet direct herken. Wat u zegt over wat we in december met de stroming van kokend water naar voren hebben gebracht, daar kijk ik even naar. Maar ik kijk ook naar wethouder De Vries, want misschien kan hij daarin helpen. Wethouder...

S. Vries - Steven) de

Nee, het ging niet specifiek om de integrale toegang. Het betrof de investering die voor dit jaar geprogrammeerd stond. Er was een raadsvoorstel uit juli van het afgelopen jaar, omdat we toen inschatten dat we al in november of december konden starten met de verbouwing. Nu blijkt dat niet het geval te zijn. Dat is de conclusie die we kunnen trekken uit de gestelde vragen. Dat was de reden om de bestaande investering naar voren te halen. Daarvoor moet je de raad om toestemming vragen voor een soort van overheveling. Die toestemming hebben we toen aan de raad gevraagd. Het raadsvoorstel is echter pas in september behandeld, omdat de agenda van de raad in juni vol zat. Maar dat was dus een raadsvoorstel van het afgelopen voorjaar.

H.B. Prakke - Hugo)

Dus, er is onduidelijkheid over het bepalen van het budget van die 1 miljoen. Ik heb die post niet in de jaarrekening van 2020 teruggezien, wat de basis zou moeten zijn voor het vaststellen of het budget 1 miljoen, 1,1 miljoen of zelfs 9 ton is. Op dat moment was die informatie er niet. Ik ben het met u eens dat, als we dit eerder hadden geweten, we het eerder hadden moeten melden. Dit was echter het eerste moment waarop we naar voren konden brengen dat we, gezien de prijsstijgingen waarmee we nu te maken hebben, dit moeten melden. Wat betreft de begrotingssystematiek: het is zeker zo dat u het budgetrecht heeft. Maar het is ook zo dat wij, als college, het kunnen opvangen binnen de Meerjaren Investeringsplanning en de kapitaalslasten. We kunnen dit opvangen, net zoals dat binnen een programma mag. Dat is de ruimte die we als college hebben. Als we op de ene post meer uitgeven, dan compenseren we dat door minder uit te geven op een andere post. Zolang we het totaalbedrag maar niet overschrijden, voldoen we naar onze mening aan de regels. Meneer.

R.M. (Roy) Bruins - ChristenUnie

Bruins, ja, dank u, voorzitter. Kunt u de wethouder aangeven op welke posten we de komende 20 jaar iets minder kunnen gaan uitgeven?

H.B. Prakke - Hugo)

In de perspectiefnota richten we ons op de meerjaren investeringsplanning. Hierin wordt duidelijk zichtbaar wat we doen, en dat kunnen we nog explicieter maken. Het gaat hierbij echt om investeringen. We kunnen bijvoorbeeld nader toelichten welke gelden zijn gereserveerd voor onderwijshuisvesting of voor de speeldoos. Dit schept natuurlijk verwachtingen voor de komende jaren en creëert ook financiële ruimte om toekomstige uitgaven op te vangen. Tijdens de presentatie van de perspectiefnota kan ik in detail laten zien wat het verschil is tussen het meerjareninvesteringsplan (MIP) van vorig jaar en het MIP dat we nu voorleggen.

R.M. (Roy) Bruins - ChristenUnie

Ja, ook dit begint aardig wat te worden, net als in eiken. Ik vind het raar dat ik moet wachten op de perspectiefnota, terwijl u de keuze eigenlijk al hebt gemaakt. Dus u heeft al gekozen; u zou me gewoon kunnen uitleggen waarop u die keuze heeft gebaseerd en waarop bezuinigd zou moeten worden. Er is voor mij dus geen enkele zin om te wachten op de perspectiefnota voor uitleg, want anders had u die keuze dan pas kunnen maken.

A.M. Martens - Voorzitter

Zijn er nog meer vragen aan portefeuillehouder Prakke? Zo niet, dan rond ik het blokje raadsinformatiebrieven af.

R.M. (Roy) Bruins - ChristenUnie

Ja, even heel kort: ik denk dat ik dit moet agenderen.

A.M. Martens - Voorzitter

Denkt u erover na of gaat u het doen? Nee.

R.M. (Roy) Bruins - ChristenUnie

Nee, ik heb van de griffie begrepen dat ik het hier moet aankondigen op het moment dat ik denk dat ik het ga doen. Dus ik denk er nog even het weekend over na, maar ik gok erop dat ik het wel ga doen. Echt.

A.M. Martens - Voorzitter

Goed, ik denk dat ik dan maar concludeer dat er twee raadsinformatiebrieven geagendeerd worden voor debatten in de Raad voor volgende week. Dat zijn de volgende: ten eerste, de voortgang van de aanpassingen aan de werkomgeving van het gemeentehuis, en ten tweede, de raadsinformatiebrief over de beleidsregels voor bed-and-breakfasts.

A.M. Martens - Voorzitter

Je zou kunnen zeggen: "Er wordt wat afgedacht hier in het dorp, nietwaar?" En wat betreft de derde raadsinformatiebrief, deze zal worden geagendeerd om de stand van zaken omtrent congestie te bespreken. Voor de raadsinformatiebrieven die doorgaan naar het debat, doe ik nogmaals het verzoek om uw debatpunten en/of vragen in het betreffende format aan de andere fracties te verstrekken. Gelieve deze voor aanstaande maandag, 8 april, vóór 10 uur te mailen naar de griffier.